Kaip auginti gražiausią gėlę – bijūną?

Jei ieškote tobulos pavasario gėlės, ieškokite tik bijūno. Jų būna įvairių formų, dydžių ir spalvų. Tiesą sakant, vien šios gėlės yra daugiau kaip 1000 skirtingų veislių! Tačiau kodėl bijūnas toks mėgstamas? Peony-ceous! Tai išties vienintelės tokios gėlės, nes jos auga kaip pašėlusios ir išsilaiko ištisas savaites. Jei turite tinkamas sąlygas ir tinkamai juos prižiūrite, galite auginti juos iš sėklų arba iš auginių, o tai turi daug privalumų, nes augalui prireikia mažiau laiko įsitvirtinti, be to, tai reiškia, kad po genėjimo jis daug greičiau grįš į natūralų augimo ciklą. Auginti savo bijūnus yra palyginti lengva, tačiau reikia kantrybės ir atsidavimo. Šiame straipsnyje rasite patarimų, kaip užauginti kuo gražesnius paeonijų arba bijūnų augalus.

Sėkite tinkamą sėklą

BijūnasBijūnus galima auginti iš sėklų, tačiau tai sunkiau nei daugelį kitų gėlių rūšių. Todėl geriausia pirkti žydintį bijūnų augalą, nes sėklos užauga tik po to, kai žiedus apdulkina vabzdys. Bijūnų sėklos yra gana didelės ir joms sudygti reikia karšto ir sauso klimato. Ideali dygimo temperatūra yra 35-38 laipsniai Celsijaus. Ideali bijūnų sėklų drėgmė yra apie 8-10 proc. Jei sėklas sėjate patalpoje, reikia palaikyti idealią dirvos temperatūrą ir neleisti dirvai išdžiūti. Kai sėklos bus paruoštos, lengvai užberkite jas žemėmis ir palaikykite maždaug 26 laipsnių Celsijaus temperatūrą. Jei norite bijūnus auginti iš sėklų lauke, sėklas į dirvą reikia sėti vėlyvą pavasarį arba vasaros pradžioje, kai dirva dar šiek tiek įšilusi. Dirva turi būti gerai drenuota, kad sėklos galėtų gerai augti. Sėkloms sudygti reikia šviesos, todėl jos gerai neauga pavėsingose vietose.

Laikykite dirvą drėgną

Galbūt pastebėjote, kad dauguma bijūnų turi labai silpną obuolių aromatą. Bijūnai dar vadinami "gėlių obuoliais", nes jie taip pat pasižymi šiuo aromatu. Taip yra todėl, kad bijūnai priklauso tai pačiai šeimai (margainių) kaip ir obuoliai. Jei duosite jiems tinkamą kiekį vandens, jie skleis šį aromatą ir saldžiai kvepės, todėl jūsų sodas kvepės nuostabiai. Geriausias būdas laistyti bijūnus – naudoti drėkinamąją žarną, nes taip vandens tiekiama daugiau ir tolygiai, o ne smarkia liūtimi, kuri gali pakenkti augalui. Vasarą bijūnus laistykite bent du kartus per savaitę, o žiemą – kartą per dvi savaites.

Imkite auginius ir juos auginkite

Bijūnus taip pat galite auginti iš auginių. Tai populiariausias bijūnų auginimo būdas, nes jis labai paprastas, greitas ir jį gali atlikti kiekvienas. Jums tereikia auginio (stiebo), vazono ir žemės. Pasirinkite sveiką stiebą su lapų mazgu, nes būtent šioje dalyje yra šaknys.