Skrandžio mažinimas: kada metas pradėti svarstyti?

Nors skrandžio mažinimo procedūra Lietuvoje jau nebe naujiena, išsamios informacijos lietuvių kalba, deja, bet nėra tiek daug, kiek norėtųsi. Dauguma apie šią procedūrą supranta tiek, jog gulantis po skalpeliu skrandis yra sumažinamas, o po to ganėtinai staiga žmogus pradeda kūsti. Tačiau, kaip bebūtų, vienas iš dažniausių mitų, lydinčių šią procedūrą – jog ji reikalinga tik tiems, kurie per didelį svorį sunkiai bepaeina. O kada iš tiesų reikėtų pradėti mąstyti apie šią procedūrą?

Kai išbandote viską, bet niekas neveikia

Pirmiausia reikėtų suprasti, kad skrandžio mažinimas – ne šiaip užgaidos reikalas. Tai gydymas, reikalingas nutukusiems žmonėms, kuriems nebepadeda įprasti būdai norint sulieknėti, t.y., mitybos planas, fizinė veikla, liekninamosios arbatos, dietos ir pan. Ką reiškia nutukusiems? Tokiems, kurių kūno masės indeksas (KMI) 40 ir daugiau (normaliu KMI laikoma 18,5–24,9). Todėl jei nuoširdžiai prižiūrite mitybą, užsiimate fiziniu aktyvumu, tačiau svoris vis vien nekrenta – tai gali būti vienas pirmųjų ženklų, liudijančių, kad metas svarstyti apie operaciją.

Kai svoris kenkia Jūsų sveikatai

Kartais per didelis svoris lemia tam tikras atsirandančias ligas arba apsunkina sveikimą. Jei kūno masės indeksas viršija 50, dažniausiai dėl per didelio svorio kenčia sąnariai, susidaro druskų, tulžies pūslėje gali atsirasti akmenų. Taip pat viršsvoris didina hipertenzijos, miokardo infarkto ir netgi vėžio tikimybę, daugumą tokių žmonių lydi širdies ir kraujagyslių ligos. Todėl chirurginis būdas gali būti vienintelis būdas pagerinti sveikatą ir savijautą. Dėl šios procedūros rekomenduojama kreiptis tiems žmonėms, kurių kūno masės indeksas nuo 35 ir kuriuos kamuoja diabetas, padidėjęs kraujospūdis, artrozė ar kiti sveikatos sutrikimai.

Reikėtų nepamiršti, kad nutukimas gali būti sąlygojamas trijų pasekmių: netaisyklingos mitybos ir mažo fizinio aktyvumo arba endokrininės sistemos sutrikimų. Skrandžio mažinimo operacija – būdas išugdyti sveikesnius gyvensenos įpročius. Po operacijos skrandis labai sumažėja ir į jį patekęs maistas sukelia sotumo jausmą. Todėl tai leidžia išvengti persivalgymo ir nebekamuoja nuolatinis alkio jausmas – valgyti tenka po nedaug, bet dažnai. Labai greitai po operacijos išnyksta visi su per dideliu svoriu susiję sutrikimai (diabetas, hipertenzija ir pan.). Todėl ši operacija puikus būdas pakeisti savo gyvenimą: jaustis fiziškai bei emociškai sveikesniu bei gražesniu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *